Schiphol Group, eigenaar en exploitant van luchthaven Schiphol, heeft een innovatieve stap gezet in haar streven naar een inclusieve werkomgeving. Het bedrijf heeft 'diversiteitsuren' geïntroduceerd, waarmee medewerkers vrij kunnen nemen voor feestdagen die niet in de reguliere cao zijn opgenomen.

Peggy van Bochove, senior HR business partner bij Schiphol Group, licht toe: "Met deze diversiteitsuren benadrukken we dat we een afspiegeling van de maatschappij zijn." Medewerkers kunnen jaarlijks 14,4 uur (bij een 36-urige werkweek) inzetten voor feestdagen zoals Eid al-Fitr, Internationale Vrouwendag of Pride.

Het initiatief past in de bredere trend van moderne arbeidsvoorwaarden, waarbij bedrijven inspelen op maatschappelijke uitdagingen en diversiteit. Van Bochove benadrukt: "Iedereen hoort erbij, ongeacht taal, cultuur, religie, gender of een eventuele beperking."

De diversiteitsuren maken deel uit van een breder beleid. Schiphol Group heeft verschillende adviesgroepen opgericht, waaronder 50-UP, LGBTQIA+, Women on Air, Youth en VisAble. Deze groepen adviseren de directie over inclusiviteitsbeleid.

Het bedrijf ziet de maatregel niet als windowdressing. "Dit beleid is geen HR-feestje. We willen een afspiegeling van de maatschappij zijn en hopen dat door dergelijke maatregelen te bereiken," aldus Van Bochove. Schiphol Group hoopt dat andere bedrijven dit voorbeeld zullen volgen.

De aanvraagprocedure voor de diversiteitsuren is laagdrempelig. Van Bochove geeft een voorbeeld: "Een medewerker die was ingeroosterd voor een nachtdienst kon verlof opnemen om Eid al-Fitr te vieren, het einde van de ramadan. Dit draagt bij aan een organisatie waarin verschillen gerespecteerd en gewaardeerd worden."