Uit recent onderzoek van het CBS blijkt dat werk- en studieverplichtingen een aanzienlijke invloed hebben op het vakantiegedrag van Nederlanders. Hoewel de gemiddelde Nederlander in 2023 2,5 keer op vakantie ging, bleef 19 procent van de bevolking thuis. Opvallend is dat 15,5 procent van de thuisblijvers aangaf geen tijd te hebben vanwege werk of studie.

Het onderzoek toont aan dat leeftijd en inkomen een belangrijke rol spelen bij de keuze om al dan niet op vakantie te gaan. Zo blijft 44 procent van de 75-plussers thuis, tegenover slechts 12 procent van de 15- tot 25-jarigen. In de laagste inkomensgroep gaat 38 procent niet op vakantie, terwijl dit in de hoogste inkomensgroep slechts 8 procent is.

De redenen om thuis te blijven variëren per leeftijdsgroep. Voor 65-plussers is gezondheid de belangrijkste factor, terwijl voor mensen onder de 45 jaar werk, studie en geldgebrek de voornaamste redenen zijn. In de laagste inkomensgroep geeft 44 procent aan om financiële redenen niet op vakantie te gaan.

Ondanks deze belemmeringen, gingen Nederlanders in totaal 37,6 miljoen keer op vakantie in 2023. Dit onderstreept dat vakanties een belangrijk onderdeel blijven van het leven van veel Nederlanders, ondanks de uitdagingen die sommigen ervaren bij het plannen ervan.