Een recente enquête van ResumeBuilder.com onder 1.250 Amerikaanse werknemers laat zien dat veel mensen bereid zijn aanzienlijke offers te brengen om hun baan te behouden in tijden van economische onzekerheid. Bijna een derde van de ondervraagden gaf aan een demotie (32%) of een loonsverlaging (31%) te accepteren om ontslag te voorkomen.

De bereidheid tot het maken van concessies komt voort uit de grote impact die een ontslag kan hebben op het leven van werknemers. Zo geeft 19% van de respondenten aan dat ze hun huidige levensstijl slechts een week of minder kunnen volhouden na ontslag. De grootste zorgen bij een mogelijk ontslag zijn het betalen van huur of hypotheek (79% is hier bezorgd over) en het verlies van secundaire arbeidsvoorwaarden zoals zorgverzekering (71%).

Stacie Haller, hoofdadviseur bij ResumeBuilder.com, benadrukt het belang van proactief handelen: "Het onderhandelen om je positie te behouden, zelfs als dit een loonsverlaging of langere werkuren inhoudt, kan waardevolle tijd bieden om andere opties te verkennen, zoals het zoeken naar extra inkomsten of het starten van een nieuwe zoektocht naar werk."

De enquête toont ook aan dat 16% van de werknemers al gesprekken heeft gevoerd met hun werkgever over mogelijke ontslagen. Van deze groep heeft 80% daadwerkelijk concessies gedaan om in dienst te blijven, variërend van weekendwerk tot het accepteren van een demotie.

Haller benadrukt het belang van transparantie van werkgevers in deze situaties: "Organisaties die proactieve stappen nemen om medewerkers die risico lopen op ontslag naar nieuwe mogelijkheden te begeleiden, hebben meer kans om vertrouwen en loyaliteit binnen hun personeelsbestand te behouden."