Steeds meer bedrijven in Nederland implementeren groene arbeidsvoorwaarden om duurzaam gedrag onder werknemers te stimuleren. Uit een rondvraag blijkt echter dat werkgevers terughoudend zijn met het aanbieden van extra vakantiedagen voor milieuvriendelijke reizen, zoals te lezen in een artikel van Trouw. 

Volgens een onderzoek van werkgeversorganisatie AWVN hanteert of overweegt 85% van de ondervraagde werkgevers duurzame arbeidsvoorwaarden. Voorlopers zoals KPN, Achmea en ANWB bieden al diverse groene opties aan.

KPN meldt succes met hun fietsvergoeding en leasefietsregeling: "Op 10.000 werknemers hebben we nu zo'n duizend leasefietsen op de weg. Daarnaast zien we dat mensen met een leasefiets zo'n 20 procent meer kilometers fietsen dan mensen zonder leasefiets," aldus een woordvoerder.

Ondanks de toenemende aandacht voor groene arbeidsvoorwaarden, blijven extra vakantiedagen voor duurzame reizen achter. Slechts 9% van de organisaties die hun arbeidsvoorwaarden willen vergroenen, overweegt dit aan te bieden.

Jannes van der Velden van AWVN verklaart: "Arbeidsvoorwaarden blijven een onderhandeling tussen twee partijen die hun eigen prioriteiten hebben. In de praktijk gaan relatief weinig mensen op vakantie met de trein."

Enkele uitzonderingen zijn De Roos Advocaten en LegalLoyd, die wel extra dagen bieden voor groene vakanties. Angie Zapata van De Roos Advocaten zegt: "We zien wel dat onze medewerkers door deze voorwaarden andere vakantiebestemmingen kiezen."