Energieleverancier Ovo Energy heeft een flexibel feestdagenbeleid ingevoerd om het personeel meer keuze te geven bij het opnemen van vrije dagen gedurende het jaar.

Dit geldt voor alle Britse feestdagen van 2023, behalve eerste kerstdag, nieuwjaar en de kroning van de koning, die vast blijven staan.

Volgens de werkgever is het beleid ingevoerd om werknemers in staat te stellen in hun carrière te investeren en tegelijkertijd andere aspecten van hun leven in evenwicht te brengen zondere strengen eisen rondom vaste vakantiedagen. Het was ook bedoeld om een inclusieve omgeving te creëren en medewerkers met verschillende geloofsovertuigingen en achtergronden in staat te stellen hun geloof uit te oefenen.

Dit volgde op onderzoek in opdracht van Ovo, waaruit bleek dat 72% van de Britse werknemers flexibele feestdagen zou willen hebben, waarbij de late meivakantie op 29 mei de meest gewenste is. De helft (51%) noemde bruiloften als reden om het initiatief te willen, terwijl 34% de vrije tijd zou gebruiken voor religieuze en culturele evenementen en 31% het zou gebruiken om geld te besparen op buitenlandse reizen.

Ovo ontdekte ook dat 74% het niet eens was met de veranderingen in het beleid van hun werkgever op het gebied van flexibel werken, omdat zij vonden dat deze een negatieve invloed hadden op hun werktevredenheid (66%) en motivatie op het werk (59%).

Charlotte Eaton, chief people officer bij Ovo Energy, zei: "Bij Ovo begrijpen we dat vaste feestdagen niet voor iedereen werken. Onze gemeenschap kan ervoor kiezen om hun flexibele feestdagen op een andere dag op te nemen als ze dat willen, bijvoorbeeld om hun eigen geloof en overtuigingen te vieren, een speciaal evenement bij te wonen of gewoon van hun jaarlijkse verlof te genieten als de zon schijnt. We hebben geprobeerd om ons aanbod zo progressief mogelijk te maken en onze mensen op de eerste plaats te zetten, zodat ze de keuze kunnen maken die voor hen en hun gezin werkt."

Ovo biedt zijn werknemers de mogelijkheid om eerder te stoppen als ze al hun doelstellingen voor die dag hebben bereikt of om tijd vrij te maken om te gaan sporten, de hond uit te laten of hun kind van school te halen. Ovo biedt ook onbeperkt zorgverlof, extra betaald verlof om op te laden na uitzonderlijke drukke periodes en 'momenten die er toe doen'-verlof, zodat ze niet hoeven te kiezen tussen werk en belangrijke gebeurtenissen in hun leven.