Steeds meer werknemers hebben een vast contract. In het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 5,5 miljoen, een stijging van 9.000 ten opzichte van de drie maanden daarvoor meldt Nu.nl.
Het aantal werknemers met een vaste arbeidsrelatie stijgt sinds het vierde kwartaal van 2015. Destijds ging het om 4,6 miljoen mensen met een vast contract, zo blijkt donderdag uit cijfers van statistiekbureau CBS.
"Veel bedrijven proberen op deze manier personeel aan te trekken of te behouden vanwege de krapte op de arbeidsmarkt", zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. "Werknemers blijven dus ook langer in plaats van over te stappen naar een concurrent."
Op dit moment staan er 397.000 vacatures open. Volgens het CBS is de arbeidsmarkt iets minder krap, maar met 106 vacatures per 100 werklozen is de spanning nog steeds hoog. "En dat blijft voorlopig nog wel zo. De krapte is structureel", zegt Van Mulligen.
De verwachting is dat de krapte ook de komende jaren aanhoudt vanwege de toenemende vergrijzing. Bovendien wil het kabinet minder arbeidsmigranten, terwijl veel sectoren afhankelijk zijn van buitenlandse werknemers.
Aantal flexkrachten en zelfstandigen neemt af
De personeelskrapte in de techniek, zorg, handel, zakelijke dienstverlening en het onderwijs blijft dan ook onverminderd groot. En dat geldt voor alle regio's in ons land, zo maakte uitkeringsinstantie UWV vorige week bekend. Het aantal openstaande vacatures is de laatste jaren hard gegroeid. In regio's als Rijk van Nijmegen, West-Brabant, Regio Zwolle en Zuid-Holland Centraal was de groei het grootst.
Volgens het CBS zijn er op dit moment 9,8 miljoen werkenden in ons land, van wie er bijna 2,7 miljoen een flexibele arbeidsrelatie hebben. Dit aantal daalde ten opzichte van het tweede kwartaal met 39.000. Het aantal zelfstandigen is met 5.000 afgenomen en komt uit op 1,6 miljoen.
De afname van het aantal flexkrachten en zelfstandigen heeft ook te maken met de krapte, meent Van Mulligen. Zo waren er bij de uitzendbureaus in het derde kwartaal tienduizend banen minder dan in het voorgaande kwartaal. In het tweede kwartaal daalde het aantal banen in de uitzendbranche ook, met twaalfduizend.
Werkloosheid onder jongeren toegenomen
De werkloosheid is toegenomen tot 374.000 mensen en dat is 3,7 procent van de beroepsbevolking. Hiermee is het werkloosheidspercentage hoger dan een kwartaal eerder (3,6). Het gaat bij werklozen om mensen die geen betaald werk hebben, maar daar wel recent naar hebben gezocht en op korte termijn beschikbaar zijn.
Onder jongeren is sinds het eerste kwartaal van dit jaar sprake van een toename van de werkloosheid. In het derde kwartaal nam deze ten opzichte van een kwartaal eerder toe van 8,6 naar 8,8 procent. Onder 25- tot 45-jarigen en 45- tot 75-jarigen bleef de werkloosheid gelijk met respectievelijk 3 en 2,1 procent.
Reserves arbeidsmarkt zijn op
Volgens Van Mulligen blijft de werkloosheid over de hele linie stabiel. "De grens is wel bereikt als het gaat om het aanbod van arbeid. De meeste mensen hebben al betaald werk en dat betekent dat de reserves op de arbeidsmarkt op zijn."
De CBS-hoofdeconoom ziet het niet snel gebeuren dat deeltijders bijvoorbeeld meer uren gaan werken om de personeelstekorten op te vangen. "Dat gaat niet zo snel, omdat het wel mogelijk moet zijn. Bovendien zien we dat bijna alle sectoren te maken hebben met een tekort aan personeel."
Platform dat HR-professionals verbindt en actuele informatie brengt op het gebied van arbeidsvoorwaarden.