Bij maar liefst twee op de drie werkende Nederlanders (66%) loopt de werkdruk in hun team hoog op wanneer collega’s vaak ziek zijn. Dit blijkt uit onderzoek van Urban Sports Club (voorheen OneFit), bekend van het flexibele sport membership, onder ruim 1.000 werkende Nederlanders, waarvan ruim 400 HR-professionals. Bovendien merkt 69 procent van de werkende Nederlanders dat vaak dezelfde collega’s kortdurend afwezig zijn vanwege ziekte.
Irritatie door zieke collega’s
De herhaalde afwezigheid van dezelfde collega’s valt niet in goede aarde bij degenen die wel aanwezig zijn. Zo geeft 61 procent van werkend Nederland aan het irritant te vinden als collega's vaak kortdurend ziek zijn. Voor 53 procent voelt dit zelfs als oneerlijk. Deze situatie leidt niet alleen tot ergernissen, maar beïnvloedt ook de manier waarop zij het werk van hun collega’s beoordelen. Eén op de drie (33%) is namelijk van mening dat collega's die vaak ziek zijn minder goed presteren.
HR-maatregelen tegen kort ziekteverzuim
Om ergernissen op de werkvloer te voorkomen, is het belangrijk hoe de HR-afdeling omgaat met medewerkers die regelmatig kort ziek zijn. Eén op de vijf (21%) werkende Nederlanders is van mening dat er onvoldoende maatregelen worden genomen binnen zijn organisatie. Toch geeft meer dan de helft (56%) aan dat de HR-afdeling wél voldoende actie onderneemt om kort verzuim tegen te gaan. De meest voorkomende maatregelen hiervoor zijn het inschakelen van een bedrijfsarts (53%), frequente verzuimgesprekken (51%) en verzuimbegeleiding (45%). In sommige gevallen leidt frequent kort verzuim zelfs tot ontslag (8%).
Amber Hofste, expert op het gebied van employee wellbeing bij Urban Sports Club: “Het is zorgwekkend om te zien dat de werkdruk voor veel werkende Nederlanders toeneemt door herhaalde ziekte van collega's. Zeker met de koude maanden die eraan komen, waarin de verzuimcijfers vaak stijgen, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de onderliggende oorzaken van ziekteverzuim. De HR-afdeling kan bijvoorbeeld proactieve verzuimbegeleiding aanbieden door regelmatig in te checken bij medewerkers om hun werkdruk, balans en gezondheid te bespreken. Daarnaast kunnen er wellbeing-programma’s worden opgezet die gericht zijn op het bevorderen van zowel de mentale als de fysieke gezondheid. Op deze manier kunnen we zowel de werkdruk verlichten als het welzijn van alle medewerkers verbeteren.”
Platform dat HR-professionals verbindt en actuele informatie brengt op het gebied van arbeidsvoorwaarden.