Iets minder dan de helft van de HR-professionals (42%) verwacht dat het verzuim binnen hun organisatie nooit meer zo laag zal zijn als vóór de coronapandemie. Dit blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet, uitgevoerd onder 842 HR-professionals binnen organisaties met meer dan 100 medewerkers. Bovendien denkt 47 procent dat het verzuim de komende jaren binnen hun organisatie alleen maar zal blijven toenemen.
Grotere focus op mentale gezondheid
De verwachte stijging van het verzuimpercentage kan verklaard worden door het feit dat de helft van de HR-professionals (47%) merkt dat medewerkers zich nu sneller ziekmelden dan vóór de coronapandemie. Dit keerpunt lijkt samen te hangen met de groeiende aandacht voor mentale gezondheid. Doordat mentale gezondheid nu bij veel organisaties hoger op de agenda staat, stelt maar liefst 66 procent van de HR-professionals dat medewerkers zich vrijer voelen om zich ziek te melden wanneer zij psychische klachten hebben. Opvallend is dat het hierbij wel uitmaakt tot welke generatie een werknemer behoort. De helft van de HR-professionals (51%) geeft namelijk aan dat het verzuim door burn-outs en psychische klachten hoger is onder de jongere generatie dan bij de oudere generatie.
Preventief inzetten op psychisch verzuim
Om medewerkers al in een vroeg stadium te kunnen helpen bij psychische klachten, zet 65 procent van de HR-professionals preventief in op psychisch verzuim. Dit gebeurt onder andere door het aanbieden van budgetten voor online coaching en maatschappelijke begeleiding.
Myrthe Hanssen, HR Director bij Visma | Raet: “De coronapandemie heeft voor een duidelijke verschuiving in het verzuim gezorgd en deze is inmiddels hoger dan ooit. Het is daarbij wel goed om te zien dat organisaties mentale gezondheidsklachten serieuzer nemen. Hopelijk gaat dat helpen om de verzuimcijfers weer omlaag te krijgen. In dit kader is het belangrijk dat organisaties investeren in preventieve maatregelen, zoals mentale en fysieke gezondheidsprogramma’s en coaching. Maar het is vooral cruciaal om het gesprek met een medewerker aan te gaan over wat hij of zij nodig heeft. Een flexibele werkregeling kan bijvoorbeeld voor sommige medewerkers interessant zijn, terwijl oudere medewerkers wellicht geïnteresseerd zijn in een seniorenregeling.
Platform dat HR-professionals verbindt en actuele informatie brengt op het gebied van arbeidsvoorwaarden.