73 procent van de medewerkers in Nederland vindt internationale themadagen niet boeiend. Dit blijkt uit onderzoek van Top Employers Institute onder ruim 1000 werkende Nederlanders. Steeds meer organisaties grijpen internationale themadagen aan om bepaalde onderwerpen op de kaart te zetten. Denk aan inclusie, veiligheid of duurzaamheid. Een derde (32%) van de ondervraagden vindt zelfs dat organisaties die te veel nadruk leggen op themadagen ongeloofwaardig overkomen. Slechts 14 procent geeft aan dat hun organisatie daadwerkelijk veel aandacht besteedt aan diverse nationale en internationale themadagen.
Gebrek aan actie en transparantie
Het gebrek aan geloof in de oprechtheid van organisaties heeft in sommige gevallen te maken met de afwezigheid van daadwerkelijke acties die bedrijven koppelen aan themadagen. Zo vindt 41 procent van de ondervraagden dat organisaties die zich uitspreken over het belang van gelijke lonen op Equal Pay Day, ook hun salarissen openbaar zouden moeten maken. Ook vragen de ondervraagden zich af of sommige themadagen wel echt nodig zijn. Een kwart (26%) vindt het onzin dat er naast International Women’s Day ook een International Men’s Day bestaat omdat de zakenwereld al wordt gedomineerd door mannen. Daarnaast zegt 12 procent dat hun organisatie voornamelijk aandacht besteedt aan themadagen puur om het imago te verbeteren, zonder daadwerkelijke veranderingen door te voeren.
Inclusie en diversiteit
Hoewel veel Nederlanders kritisch zijn over de oprechtheid van bedrijven rondom themadagen, blijkt dat er positiever wordt gekeken naar het beleid rondom inclusie en diversiteit. Zo geeft 59 procent van de Nederlanders aan dat iedereen binnen hun organisatie gelijk wordt behandeld ongeacht geslacht, afkomst of seksuele voorkeur, en dat een kwart (25%) van de bedrijven actief streeft naar een gelijke verdeling van mannen en vrouwen in het (hoger) management. Daarbij is het opmerkelijk dat 14 procent ziet dat vrouwen in hoge posities vaker vertrekken als er geen inclusief beleid wordt gevoerd. Bij 17 procent van de bedrijven ontbreekt echter elke vorm van speciale aandacht voor diversiteit en inclusiviteit.
“De werkende Nederlander is kritisch en niet tevreden met een wassen neus," stelt Monica van der Meeren, Regional Director EMEA bij Top Emloyers Institute. “Als je als organisatie bepaalde onderwerpen aan de kaak wilt stellen, is het omarmen van een bepaalde themadag niet voldoende. Je kan bijvoorbeeld de ‘week van het werkgeluk’ onder de aandacht brengen, maar dan verwachten werknemers ook dat er buiten deze week om gestuurd wordt op dit thema. Als werkgever is het belangrijk om zorgvuldig te overwegen of je dergelijke momenten wilt gebruiken om goed werkgeverschap te promoten. Het exacte moment is minder van belang, maar hoe je invulling geeft aan de boodschap en het vervolg daarop, kan het verschil maken en echt indruk maken op je medewerkers."
Platform dat HR-professionals verbindt en actuele informatie brengt op het gebied van arbeidsvoorwaarden.