De topbestuurders van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven kunnen rekenen op een aanzienlijke stijging van hun beloning. Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op woensdag stemde een meerderheid van de aandeelhouders in met een voorstel om de maximale vergoedingen voor het bestuur te verhogen. Dit besluit werd genomen ondanks bezwaren van enkele beleggers en zorgen vanuit de ondernemingsraad.
Meer dan 91 procent van de aandeelhouders ging akkoord met de nieuwe beloningsstructuur. In dit aangepaste systeem kan een bestuurslid maximaal ruim 11 miljoen euro verdienen. Ter vergelijking: de huidige topman Christophe Fouquet ontving vorig jaar iets meer dan 5,4 miljoen euro, inclusief zijn basissalaris en bonussen.
Klaas Brantjes, voorzitter van de ondernemingsraad, uitte zijn zorgen over de mogelijke negatieve impact van de salarisverhoging op het onderlinge groepsgevoel binnen het bedrijf. Hij benadrukte dat een groeiende kloof tussen het bestuur en de rest van het personeel ook op maatschappelijk vlak negatieve effecten kan hebben.
Tegelijkertijd erkende Brantjes dat het besluit van de aandeelhouders begrijpelijk is. “Op deze manier blijft ASML concurrerend met andere grote bedrijven in Europa,” aldus Brantjes. Terri Kelly, die aan het hoofd staat van de beloningscommissie van ASML, gaf aan dat hogere beloningen essentieel zijn om topbestuurders aan te trekken en te behouden.
Platform dat HR-professionals verbindt en actuele informatie brengt op het gebied van arbeidsvoorwaarden.