Het ziekteverzuim in de ouderenzorg heeft in 2023 een recordniveau bereikt van 9,4 procent. Dat meldt NU.nl op basis van een jaarlijkse rapportage van zorginkoopcoöperatie Intrakoop. Door de hoge uitval van personeel liep de schade voor de sector op tot 1,6 miljard euro. Daarmee blijft de ouderenzorg koploper in ziekteverzuim binnen de zorg.
Volgens Intrakoop zorgt het oplopende verzuim, in combinatie met het al bestaande personeelstekort, voor "een grote uitdaging" voor de sector. Eind 2023 stonden er in de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) ruim 10.000 moeilijk vervulbare vacatures open — functies die vaak al maandenlang onvervuld zijn. Deze openstaande plekken vergroten de werkdruk voor het zittende personeel, wat het risico op uitval verder vergroot.
Stijgende lijn sinds 2016
De cijfers laten zien dat het ziekteverzuim in de ouderenzorg al jaren stijgt. Tussen 2016 en 2019 nam het percentage zieke medewerkers geleidelijk toe, van 6 naar 7 procent. Tijdens de coronapandemie in 2020 ging het snel omhoog. In 2022 werd een piek van 9,2 procent bereikt. Hoewel het cijfer in 2023 licht daalde naar 9,1 procent, was die daling van korte duur: in 2024 ligt het verzuim weer op het hoogste punt ooit.
Personeelskosten fors gestegen
Ook de kosten voor personeel lopen flink op. In 2024 besteedde de VVT-sector in totaal 19,6 miljard euro aan personeelskosten, een stijging van 8,3 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Deze stijging komt grotendeels door cao-afspraken over hogere lonen en een verdubbeling van de kilometervergoeding voor medewerkers. Onder personeelskosten vallen naast salarissen ook sociale lasten en pensioenpremies.
Volgens Intrakoop is het essentieel dat er structurele oplossingen komen om het verzuim terug te dringen en de werkdruk te verlichten, anders dreigt de ouderenzorg verder onder druk te komen staan.
Platform dat HR-professionals verbindt en actuele informatie brengt op het gebied van arbeidsvoorwaarden.