Het vertrouwen van Nederlandse werknemers in hun CEO’s is tanende. Tegelijkertijd groeit de consensus onder zowel werknemers als managers dat er een fundamentele koerswijziging nodig is richting mensgericht leiderschap. Dat blijkt uit aanvullend onderzoek bij de 25ste editie van de MT500, het jaarlijkse reputatieonderzoek van de Universiteit van Amsterdam in opdracht van MT/Sprout.
Menselijk welzijn boven winstgevendheid
Opvallend is dat werknemers én managers het welzijn van medewerkers, evenals thema’s als diversiteit en inclusiviteit, belangrijker vinden dan winstgevendheid. De helft van de respondenten noemt deze thema’s als topprioriteit voor de CEO van de toekomst. Dat betekent niet dat winst onbelangrijk wordt gevonden, maar de nadruk verschuift naar langetermijnwaarde en gedeelde belangen.
“Er is een duidelijke roep om leiders die niet alleen naar de cijfers kijken, maar ook naar de mensen achter die cijfers,” zegt onderzoeksleider Henk Volberda van de Universiteit van Amsterdam.
Digitale transformatie zakt op prioriteitenlijst
Ondanks de brede aandacht voor digitalisering, scoort technologische vernieuwing beduidend lager. Slechts 19 procent van mkb-managers en 30 procent van grootbedrijf-managers noemt digitalisering als topprioriteit. Soft skills zoals empathie, verbindend vermogen en luisterbereidheid winnen het van harde technologische doelen.
Verlies van vertrouwen in bestuurders
Werknemers, vooral in grote bedrijven, geven aan weinig vertrouwen te hebben in hun huidige CEO’s. Ze zien bestuurders vooral gericht op eigenbelang en aandeelhouderswaarde, en onvoldoende op het welzijn van hun mensen. Deze kloof tussen top en werkvloer wordt in het onderzoek als een van de grootste uitdagingen benoemd.
Ook managers willen verandering
Opmerkelijk is dat ook managers in het grootbedrijf pleiten voor een nieuwe koers. “De CEO van de toekomst is niet bezig met zoveel mogelijk winst maken, maar met verantwoord ondernemen op de lange termijn,” aldus een van hen. Het dominante kortetermijndenken moet volgens velen plaatsmaken voor een visie die duurzaamheid, werkzekerheid en veerkracht centraal stelt.
MKB hecht meer belang aan werkgelegenheid
Er zijn duidelijke verschillen tussen groot en klein bedrijf. Zo vinden mkb-managers werkgelegenheid belangrijker (40%) dan hun collega’s in het grootbedrijf (29%). Tegelijkertijd leggen grote bedrijven meer nadruk op digitalisering en organisatiewendbaarheid, passend bij hun complexere structuur.
Een nieuw leiderschapsprofiel
Uit het onderzoek onder 1.564 werknemers en managers komt een helder profiel naar voren van de gewenste CEO: een strategische, empathische leider die belangen van medewerkers gelijkstelt aan winst en inzet op duurzame waardecreatie. De vijf meest genoemde eigenschappen zijn:
De uitkomsten schetsen een duidelijk beeld: het Nederlandse bedrijfsleven staat op een kruispunt. Werknemers verliezen het vertrouwen in het huidige leiderschap, maar tegelijkertijd tonen managers zelf de bereidheid tot verandering. De CEO van de toekomst wordt geen pure cijferaar, maar een mensgerichte leider met visie, balans en maatschappelijke antenne.
Platform dat HR-professionals verbindt en actuele informatie brengt op het gebied van arbeidsvoorwaarden.