De flexibele arbeidsmarkt staat onder druk. Voor het eerst in jaren is het aandeel hoogopgeleide flexwerkers gedaald, terwijl tegelijkertijd de concurrentie om opdrachten toeneemt. Opmerkelijk: ondanks de krimp in het aanbod van werk stijgt het gemiddelde uurtarief voor flexprofessionals naar recordhoogte. Dat blijkt uit de nieuwste editie van de Talent Monitor, een gezamenlijke publicatie van Intelligence Group en HeadFirst Group.
Aandeel flexwerkers daalt voor het eerst in jaren
In het eerste kwartaal van 2025 is het aandeel hoogopgeleide flexwerkers binnen de totale beroepsbevolking gedaald naar 22 procent. Dat is een afname ten opzichte van voorgaande jaren waarin het aantal flexibele krachten juist gestaag toenam. In absolute aantallen zijn er nog altijd 865.000 mensen actief als flexwerker: 645.000 zelfstandigen en 219.000 gedetacheerden.
Toch betekent een dalend aandeel niet dat de markt stilvalt. Integendeel: het aantal mensen dat actief op zoek is naar werk neemt toe. 32 procent van de gedetacheerden en 25 procent van de zzp’ers zoekt actief naar nieuwe opdrachten.
“De behoefte aan flexibel talent blijft bestaan, maar het speelveld verandert,” stelt Marion van Happen, CEO van HeadFirst Group. “Opdrachtgevers hebben meer keuze, professionals moeten zich beter profileren.”
Minder opdrachten, meer reacties
Sinds begin 2022 laat het aantal opdrachten een dalende trend zien. Waar de index in het eerste kwartaal van 2022 nog piekte op 148 (ten opzichte van het basisjaar 2020), is deze inmiddels gedaald tot rond het oorspronkelijke nulpunt. Dat resulteert in toenemende concurrentie: het aantal reacties op opdrachten is verdrievoudigd in drie jaar tijd. De index voor reacties per opdracht steeg van 49 naar 152.
Tarieven naar recordhoogte
Tegen deze trend in zijn de gemiddelde uurtarieven gestegen naar meer dan €100 per uur – een historisch hoogtepunt. Ten opzichte van 2022 is dat een stijging van 9 procent, en 2 procent hoger dan vorig jaar.
Volgens Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group, is dat opmerkelijk:
“Normaal gesproken leidt een stijgende concurrentie en een dalende vraag tot lagere tarieven. Het feit dat tarieven blijven stijgen, geeft aan hoe waardevol specialistische kennis blijft voor organisaties.”
Hij roept organisaties op hun inhuurbeleid kritisch te evalueren: “Gebruik betrouwbare data om inhuur strategisch aan te pakken – zelfstandig of met hulp van een goede MSP.”
Wendbaarheid en waarde van specialisten
De Talent Monitor bevestigt een duidelijk spanningsveld: de markt wordt concurrerender, maar de waarde van expertise blijft hoog. Organisaties blijven bereid te betalen voor kwaliteit, ondanks minder opdrachten en een groter aanbod van professionals.
In een tijd waarin wendbaarheid en innovatie essentieel zijn, blijft de flexibele professional een spil in het Nederlandse arbeidslandschap – al wordt het speelveld complexer en veeleisender voor alle betrokkenen.
Platform dat HR-professionals verbindt en actuele informatie brengt op het gebied van arbeidsvoorwaarden.