Uit onderzoek van Acture blijkt dat 43% van de werkende Nederlanders ooit uitviel door psychische klachten zoals burn-out en stress. Bijna 72% van deze werknemers gaf maanden voor hun ziekmelding al aan dat het niet goed ging, maar slechts 11% van de leidinggevenden merkte de signalen op. Acture roept werkgevers op om meer aandacht te besteden aan de vroege signalen van psychisch verzuim en de werkdruk, alsmede werk-privébalans te verbeteren om langdurig verzuim te voorkomen.
Training voor leidinggevenden essentieel
Volgens Annabelle Hagoort, CEO van Acture, is het cruciaal dat leidinggevenden getraind worden in het herkennen van vroege tekenen van psychisch verzuim. Veel leidinggevenden missen de tools om signalen zoals irritatie, concentratieproblemen of een opgejaagd gevoel tijdig te herkennen en aan te pakken. Dit verzuim kan niet alleen de medewerker zelf schaden, maar vormt ook een aanzienlijk risico voor het bedrijf.
Gebrek aan medeleven vertraagt herstel
Wanneer medewerkers verzuimen, blijkt het ontbreken van medeleven een van de factoren die het herstel vertraagt. 40% van de ondervraagde werknemers gaf aan vooral op medeleven te hopen, maar slechts 22% kreeg dit daadwerkelijk. De persoonlijke benadering van leidinggevenden kan cruciaal zijn voor een sneller herstel.
Preventie centraal stellen
Acture benadrukt dat psychisch verzuim zelden plotseling ontstaat. Door leidinggevenden te trainen en een cultuur van openheid rondom mentale gezondheid te creëren, kunnen werkgevers psychisch verzuim veel effectiever voorkomen. Daarnaast wordt het belang van het actief aanpakken van werkdruk en het verbeteren van de werk-privébalans benadrukt.
Platform dat HR-professionals verbindt en actuele informatie brengt op het gebied van arbeidsvoorwaarden.