In de nasleep van de "Great Resignation" hebben werkgevers hard gewerkt om hun retentiestrategieën te verbeteren en werkomgevingen te creëren die hun werknemers tevreden stellen. Maar er zijn nog steeds een paar eisen die werknemers stellen waaraan bedrijven nog niet hebben voldaan. 

Volgens een recente enquête van managementadviesbureau Gallup is 85 procent van de werknemers ongelukkig met het werk. In een poging om tot op de bodem uit te zoeken waarom, analyseerde het online zoekplatform Lensa Google zoekgegevens om de top eisen te onderzoeken die werknemers verwachten van hun werkplek.  

Lensa maakte hun lijst met behulp van bestaande ranglijsten van LinkedIn en Nasdaq en Google Keyword Planner, die ze gebruikten om het totale zoekvolume van elke term van het afgelopen jaar te vinden en de jaar-op-jaar verandering in zoekvolume op basis van gegevens tussen maart 2022 en februari 2023. 

Menopauzeverlof kwam op de eerste plaats met een stijging van 336% in jaarlijkse zoekopdrachten. Momenteel heeft 72% van de bedrijven geen enkel menopauzebeleid en slechts 16% van de bedrijven leidt managers op om menopauze op het werk aan te pakken. In een onderzoek uit 2022 door het gezondheidszorgbedrijf Biote hadden vier op de tien vrouwen wekelijks last van menopauzesymptomen die hun werkprestaties of productiviteit verstoorden, en 17% nam ontslag of overwoog ontslag te nemen vanwege menopauzesymptomen.

De top drie van meest gevraagde secundaire arbeidsvoorwaarden werd afgesloten met een uitgebreidere ondersteuning van de geestelijke gezondheid en een 4-daagse werkweek. Aangezien de pandemie werknemers liet worstelen met een verhoogd risico op burn-out en een verlangen om vast te houden aan flexibele roosters, is het duidelijk dat deze voordelen in de nabije toekomst top of mind zullen blijven. 

Bekijk welke andere veranderingen werknemers in 2023 op hun werkplek willen zien volgens Lensa's lijst:

1. Verlof in de menopauze

2. Ondersteuning m.b.t. geestelijke gezondheid 

3. 4-daagse werkweek

4. Borrels op kantoor

5. Sneller wervingsproces

6. Betere grenzen tussen werk en privé

7. Moderne werkplektechnologie

8. Duurzame werkmethoden

9. Huisdiervriendelijke kantoren

10. Ergonomisch kantoormeubilair