18 procent van de Nederlandse werkgevers neemt alleen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan wanneer ze geen andere geschikte kandidaten kunnen vinden. Daarmee vallen onder andere mensen met autisme of een chronische aandoening, fysiek gehandicapten, ex-gedetineerden, mensen met geldproblemen of een verslavingsverleden, statushouders en langdurig werklozen nog steeds buiten de boot. Alleenstaande ouders hebben van deze groep de grootste kans op een baan. Toch lijken werkgevers nog steeds op zoek te zijn naar de ideale kandidaat. Dit blijkt uit onderzoek van Pro Contact, gehouden onder ruim 300 Nederlandse ondernemers en managers in bedrijven van verschillende grootte en minimaal 10 fte.
Vooral ondernemers terughoudend
Ondernemers met personeel schatten de kans het laagst in dat ze iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt aan zullen nemen. Zo geeft slechts 12 procent van deze groep aan de kans groot of zeer groot te achten iemand met een verslavingsverleden aan te nemen. Voor directie of management in fulltime loondienst is dit met 35 procent een stuk hoger. Ook zijn zij eerder bereid een statushouder aan te nemen (43%) dan ondernemers (22%). Ondanks deze lage inschattingen lijken ondernemers over het algemeen tevreden over de samenwerking met deze groep mensen. Zo geeft meer dan de helft (57%) aan hier positief of zeer positief over te zijn. Van de groep die negatieve ervaringen heeft gehad, zegt twee derde (67%) dat dit komt omdat ze langer over hun werk doen.
Woorden komen niet tot daden
Van alle respondenten geeft maar liefst 64 procent aan dat iedereen een gelijke kans verdient op de arbeidsmarkt. Toch lijken ze niet in alle gevallen die kansen zelf te willen bieden. Van de veertien onderzochte groepen geeft slechts bij drie groepen meer dan de helft aan dat ze hen waarschijnlijk een kans willen geven. Dit zijn de alleenstaande ouders (72%), 60-plussers (59%) en statushouders (51%). Mensen met een chronisch vermoeidheidssyndroom hebben het, net als vorig jaar, het zwaarst te verduren. Waar 42 procent vorig jaar aangaf de waarschijnlijkheid klein tot zeer klein te vinden om iemand met deze klacht aan te nemen, is dat dit jaar nog iets verder gestegen naar 46 procent.
“Wanneer we de resultaten van dit jaar naast de resultaten van vorig jaar leggen, zien we dat er nog steeds veel te winnen valt bij het aannamebeleid van veel organisaties. Sterker nog: in veel gevallen achtte men de kans dat ze mensen met een bepaalde afstand tot de arbeidsmarkt aan zouden nemen vorig jaar zelfs groter dan dit jaar.” Aldus Willem Bos, creatief directeur bij Pro Contact. "Het is verrassend om te zien dat veel bedrijven nog steeds zo’n stugge houding hebben met betrekking tot deze groep mensen, vooral nu inclusiviteit een steeds belangrijker maatschappelijk thema wordt. En aangezien het merendeel van de organisaties zelfs zegt dat iedereen een gelijke kans verdient op de arbeidsmarkt, lijkt het mij ook de hoogste tijd dat de daad bij het woord gevoegd wordt.”
Platform dat HR-professionals verbindt en actuele informatie brengt op het gebied van arbeidsvoorwaarden.