Werknemers bij de Publieke Omroep kunnen uitzien naar een loonsverhoging van 8,5 procent, dit is ruim een maandsalaris voor alle omroepmedewerkers. Verder kunnen zij rekenen op meer werkzekerheid, een forse vermindering van het aantal tijdelijke contracten en hogere vergoedingen voor zzp’ers. De leden die stemden over het onderhandelingsresultaat zijn met een grote meerderheid (92%) akkoord gegaan en daarmee is de nieuwe Cao voor het Omroeppersoneel 2024 deze week een feit.
Uit de hoek van zowel leden als niet-leden stromen de positieve reacties binnen. ‘Met name de afspraken over werkzekerheid en loonsverhoging zijn goed ontvangen’, aldus omroepsecretaris Wais Shirbaz. ‘We kregen steeds meer signalen binnen dat medewerkers de financiële nadelen ondervonden vanwege de hoge inflatie en dat we daar een oplossing voor moesten zoeken.’
Afgelopen voorjaar trokken de NVJ en de omroepmedewerkers aan de bel vanwege het grote koopkrachtverlies. De cao liep nog door tot 31 december 2023, maar de hoge inflatie en de roep om meer werkzekerheid was voor de betrokken partijen aanleiding om in gesprek te gaan.
De door de leden goedgekeurde cao is ook op het gebied van werkzekerheid een belangrijke stap vooruit. Werkzekerheid is al jarenlang een speerpunt voor de NVJ. De jarenlange cultuur van tijdelijke contracten creëerde een voortdurende onzekerheid voor makers en had negatieve gevolgen voor de veiligheid op de werkvloer. Met dit akkoord committeren de omroepen zich aan het creëren van meer vaste banen. De inzet is om per 1 januari 2027 een verhouding van 80 procent vaste en 20 procent tijdelijke contracten te realiseren. Shirbaz: ‘Deze overeenkomst is een belangrijke stap en een cultuurverandering. Dat heeft tijd nodig, maar juist vanwege het feit dat de werkgevers het aangedurfd hebben deze grote stap te maken, hebben we het vertrouwen dat dit daadwerkelijk tot een cultuurverandering gaat leiden. We hebben met elkaar de afspraak gemaakt dat we de voortgang hiervan gezamenlijk gaan monitoren.’
Een andere afspraak wat dit akkoord uniek maakt is de tariefsverhoging voor zzp’ers. De omroepen berekenen de cao-verhogingen door in de vergoedingen van zzp'ers bij voortzetting van opdrachtovereenkomsten en het aangaan van nieuwe opdrachten. Bij een nieuwe of voortgezette opdracht krijg je er als freelancer vanaf 1 september 5 procent bij en vanaf 1 januari 2024 nogmaals 3,5 procent. De bestaande Fair Practice Code Goed Opdrachtgeverschap Publieke Omroep zal hierop worden aangepast.
De maandelijkse stagevergoeding wordt met ingang van 1 januari 2024 vastgesteld op 475 euro. Dit is een gemiddelde stijging van 40 procent, aldus Shirbaz. Stagiairs ontvangen deze vergoeding bij wijze van voorschot al met ingang van 1 september 2023. Vanaf 1 januari 2025 groeit de stagevergoeding ook mee met de indexeringen van de cao-salarissen.
Platform dat HR-professionals verbindt en actuele informatie brengt op het gebied van arbeidsvoorwaarden.