Als bedrijf kun je een belangrijke bijdrage leveren aan het verduurzamen van onze wereld. Het stimuleren van duurzaam gedrag bij je werknemers is een effectieve manier om dit te bereiken. Hieronder delen we zes groene arbeidsvoorwaarden die je kunt opnemen in je beleid:

  1. Groene reiskostenvergoeding Je kunt de kosten van openbaar vervoer volledig vergoeden en werknemers die lopend of op de fiets naar het werk komen belonen met een onbelaste kilometervergoeding. Elektrische automobilisten krijgen 100% vergoed, terwijl andere autokilometers minder of helemaal niet meer vergoed worden.

  2. Duurzame leaseauto Als werkgever kun je ervoor kiezen om alleen leaseauto's te verstrekken aan werknemers die deze nodig hebben voor hun werk. Als voorwaarde kun je stellen dat deze auto's elektrisch moeten zijn, zodat je bijdraagt aan de vermindering van CO2-uitstoot.

  3. Duurzame mobiliteitsregeling: Als werkgever kun je werknemers voorzien van een mobiliteitsoplossing, zoals een kaart of app, waarmee ze gebruik kunnen maken van duurzame vervoersmiddelen voor hun zakelijke ritten. Denk hierbij aan OV-fietsen, deelauto's en het openbaar vervoer. Andere vormen van vervoer worden niet meer vergoed, zodat je de autokilometers vermindert en tegelijkertijd flexibiliteit biedt.

  4. Leasefiets van de zaak: Stel werknemers een fiets van de zaak ter beschikking en maak gebruik van de fiscaal aantrekkelijke leasefietsregeling. Zo stimuleer je werknemers om duurzame alternatieven te gebruiken voor de kortere autoritten. Een e-bike kan een goed alternatief zijn voor afstanden tot 15 kilometer.

  5. Duurzame verlofregeling: Als werkgever kun je werknemers belonen die duurzaam op vakantie gaan. Geef bijvoorbeeld extra vakantiedagen aan werknemers die met de trein of fiets naar hun vakantieadres reizen. Zo motiveer je meer werknemers om te kiezen voor duurzame reisalternatieven en verminder je de CO2-uitstoot.

  6. Bonus voor keuze duurzame bank: Sommige bedrijven betalen zelfs een kleine bonus aan de werknemers die hun salaris / vakantiegeld over laten maken naar een duurzame bank zoals ASN of Triodos. 

Door deze groene arbeidsvoorwaarden op te nemen in je beleid, draag je als bedrijf bij aan een duurzamere wereld én verbeter je je werkgeversimago. Daarnaast voldoe je hiermee aan de verplichte CO2-rapportage die vanaf 2024 voor grote werkgevers geldt en is het een mooie aanjager om intern de duurzaamheidsdiscussie onder personeel aan te jagen. Je zal nog opkijken wat voor mooie ideeën er allemaal uit een dergelijke discussie ontstaan.