In Zuid-Korea ontvangen werknemers van kleine en middelgrote bedrijven (MKB) beduidend minder arbeidsvoorwaarden dan hun collega's bij grotere ondernemingen. Uit recente gegevens van het Ministerie van Werkgelegenheid en Arbeid blijkt dat MKB's gemiddeld slechts 136.900 won (circa €100) per maand aan extra arbeidsvoorwaarden verstrekken, vergeleken met 400.900 won (ongeveer €293) bij grote bedrijven.

Deze gegevens wijzen op een verontrustende trend in de Zuid-Koreaanse arbeidsmarkt, waar de kloof tussen de arbeidsvoorwaarden van werknemers in grote bedrijven en die in het MKB steeds groter wordt. Bedrijven met 10 tot 29 werknemers bieden gemiddeld 119.400 won (circa €87) aan arbeidsvoorwaarden, terwijl dit voor bedrijven met meer dan 1.000 werknemers oploopt tot 489.300 won (ongeveer €357) per maand.

Deze verschillen in arbeidsvoorwaarden spelen een cruciale rol in de ervaringen van werknemers en kunnen impact hebben op zowel de werktevredenheid als de algehele arbeidsmarktstabiliteit. De situatie in Zuid-Korea illustreert de noodzaak voor beleidsmakers en bedrijfsleiders om de discrepantie in arbeidsvoorwaarden tussen verschillende bedrijfsgroottes aan te pakken.

Volgens professor Lee Byoung-hoon van Chung-Ang University vereist de toenemende tweedeling tussen grote bedrijven en MKB's dringend aandacht. "Het is van cruciaal belang om maatregelen te nemen die deze kloof verkleinen en zorgen voor meer gelijkheid in de arbeidsmarkt," aldus Lee.