Bij solliciteren hoort vaak een motivatiebrief: een korte tekst waarin je vertelt waarom je geschikt bent voor de functie. Maar niet iedereen schudt zo’n verhaal uit zijn mouw, weet UWV’s sollicitatietrainer Francesco Plas. Zijn tip: laat ChatGPT je helpen. Hij legt uit hoe je met hulp van dit programma een brief schrijft die bij je past.

Dat de AI-tool ChatGPT grote voordelen voor werkzoekers heeft, is voor de meeste loopbaanprofessionals inmiddels bekende kost. Francesco Plas, sollicitatietrainer bij het UWV, ziet zelfs zoveel potentie in kunstmatige intelligentie als werkzoekhulpmiddel, dat hij zich er in is gaan specialiseren. Enkele weken geleden werd hij op de website van het UWV geïnterviewd over hoe sollicitanten nu precies hun voordeel kunnen doen met AI.

Schrijf-tool, maar ook hulp bij het vinden van de juiste baan 

Plas vertelt in het artikel in kwestie, dat via deze link te vinden is, allereerst over de tekstgeneratie-functie van AI-tools als ChatGPT. Daarmee kunnen werkzoekers een sollicitatiebrief in luttele seconden schrijven, fijn voor mensen die tot nu toe altijd uren aan zo’n document zaten te ploeteren. AI schudt vanzelfsprekend met hetzelfde gemak een cv uit de mouw.

Om te weten dat een tekstgenerende AI sollicitatiebrieven en cv’s kan maken, hoef je echter geen sollicitatietrainer bij het UWV te zijn, de meeste werkzoekers weten zelf ook wel dat de tool daarvoor inzetbaar is. In het interview komt de expertise van Plas daarom pas écht uit de doeken als hij vertelt over andere manieren waarop kunstmatige intelligentie kan helpen bij het vinden van de juiste baan. Je kunt ChatGPT bijvoorbeeld informatie over jezelf geven, om te achterhalen wat je kwaliteiten zijn, lezen we. Of vraag de tool met wie je in jouw situatie het beste kan benaderen om te netwerken. 

Waarschuwingen serieus nemen

Wanneer je iets over ChatGPT of kunstmatige intelligentie in het algemeen leest, volgt vroeg of laat altijd een waarschuwing. In het interview met Plas is dat niet anders. De expert vertelt onder andere dat werkzoekers de output van een AI-tool altijd moeten dubbelchecken, de algrotimen willen tenslotte nog wel eens haperen. Ook moet je nooit je privégegevens in je prompt stoppen, lezen we. Voor je het weet duiken je persoonsgegeven elders op het internet op.