De Brancheorganisaties Zorg (BoZ), waaronder NVZ, ActiZ, de Nederlandse ggz, NFU, en VGN, roepen op tot extra financiering voor arbeidsvoorwaarden in de zorgsector. Dit verzoek wordt gedaan in aanloop naar het Kamerdebat over het arbeidsmarktbeleid in de zorg op 6 maart. De organisaties benadrukken het belang van het opvolgen van het SER-advies om de loonkloof van specifieke groepen zorgprofessionals en medewerkers die onder het marktniveau worden beloond, te dichten.

"Goede zorg doen we samen - extra," benadrukken de BoZ-partijen in hun brief aan de Kamerleden. Ze wijzen op de noodzaak van een kostendekkende vergoeding voor zowel reguliere als strategische opleidingen binnen de zorgsector. Daarnaast wordt aangedrongen op het wegnemen van belemmeringen voor regionaal werkgeverschap en het delen van personeel tussen zorgorganisaties. De huidige wet- en regelgeving, die samenwerking meer belemmert dan bevordert, dient volgens de werkgeversorganisaties aangepast te worden om de voortgang in het licht van de arbeidsmarktproblemen te versnellen.

Tijdens de aanstaande discussie in de Tweede Kamer op 6 maart om 14:30 uur, zullen deze kwesties naar voren worden gebracht. Eerder hadden de BoZ-partijen al opgeroepen tot actie richting de kabinetsonderhandelingen, met speciale aandacht voor beloningsachterstanden en het loopbaanbeleid in de zorg, in een oproep aan de (toenmalige) informateur Plasterk.