Vakbonden en NS hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao, die loopt van 1 januari 2024 tot 1 maart 2025. Dit onderhandelingsresultaat werd op 29 maart beklonken en zal binnenkort aan de leden van de vakbonden FNV, VVMC, CNV, en VHS ter goedkeuring worden voorgelegd. Bij instemming gaat de cao met terugwerkende kracht in.

Belangrijke punten uit de cao zijn onder meer een gemiddelde loonsverhoging van 6,6%, bestaande uit een structurele verhoging van 4% met een minimale verhoging van 240 euro bruto per maand. Daarnaast wordt een eenmalige bonus tot 1500 euro bruto in het vooruitzicht gesteld voor medewerkers die een volledig jaar in dienst zijn, bedoeld om de binding met NS te versterken.

Speciale aandacht is er voor de zogenoemde zware beroepen, waarbij NS en vakbonden gezamenlijk functies zullen aanwijzen die hieronder vallen. Ook is er een regeling voor medewerkers ouder dan 63, die hen de keuze biedt om vanaf 2027 niet meer in de nacht te werken.

Verbeteringen zijn er ook op het gebied van reiskosten, waarbij de regeling vereenvoudigd en uitgebreid wordt, en voor uitzendkrachten, die na 18 maanden in aanmerking komen voor een vast contract. Een werkgelegenheidsgarantie tot 1 januari 2028 is eveneens onderdeel van het pakket.

Deze nieuwe cao-afspraken markeren een significante stap in de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden voor NS-medewerkers. De vakbonden zullen nu de details van de overeenkomst voorleggen aan hun leden, waarvan de instemming het akkoord definitief maakt.