Ruim een derde van de werkenden met minimumloon (35 procent) staat ontevreden of neutraal tegenover de eerdere verhogingen van het minimumloon. Zij geven aan dat hun salaris nog steeds onvoldoende is voor hun levensonderhoud, of dat de verhogingen geen verschil maken voor hun financiële situatie. Dit blijkt uit onderzoek van AI-roosterontwikkelaar Quinyx onder bijna 1.600 eerstelijnsmedewerkers in de retail, horeca en logistiek. Vandaag wordt het minimumloon verder verhoogd met 3,09 procent.

Het verschilt per branche in hoeverre kleinverdieners waarde hechten aan de salarisverhoging. Logistieke medewerkers zijn het minst tevreden of neutraal over hun financiële situatie ondanks de verhoging van het minimumloon (41 procent). Daarna volgen de werknemers in de detailhandel met 35 procent. Van de horecamedewerkers geeft 29 procent aan dat de verhoging van het minimumloon geen verschil maakt voor hun financiële situatie of dat het salaris hun levensonderhoud nog steeds niet dekt.

Generatie Z gesteld op salarisverhoging
Opvallend is dat er een verschil is te zien tussen leeftijdscategorieën. Werknemers tussen de 18 en 24 jaar zijn het vaakst (64 procent) te spreken over de stijging. Bij 55-plussers ligt dit percentage op 40 procent. Slechts 4 procent van de 55-plussers is ontevreden met de salarisverhoging, omdat het hun levensonderhoud niet dekt. Onder de gen Z’ers ligt dit percentage hoger, namelijk op 10 procent.

“Hoewel de verhoging van het minimumloon bedoeld is om werknemers te ondersteunen, blijkt uit ons onderzoek dat veel werknemers nog steeds moeite hebben om rond te komen,” zegtErik Fjellborg, CEO van Quinyx. “Voor werkgevers betekent deze verhoging extra kosten. Het wordt dus nog belangrijker om personeel effectiever en duurzamer in te zetten. Wanneer bedrijven dit goed aanpakken, leidt het niet alleen tot kostenbeheersing, maar ook tot hogere tevredenheid en productiviteit onder werknemers. Zo ontstaat er een win-winsituatie voor zowel werkgevers als werknemers.”

Over de loonsverhoging
Het minimumloon wordt per 1 juli regulier geïndexeerd, wat betekent dat het wordt aangepast aan de groei van de cao-lonen. Hierdoor stijgt het minimumloon vandaag met 3,09 procent naar 13,68 euro bruto per uur. De stijging werkt ook door in uitkeringen zoals de bijstand, AOW en UWV-uitkeringen. De eerder aangekondigde extra verhoging van met minimumloon met 1,2 procent, is halverwege april verworpen door de Eerste Kamer.