Meer dan een kwart van de logistiek professionals (28%) vindt dat ze te lang van tevoren door moeten geven wanneer zij vrij willen zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Protime onder ruim 200 professionals in de logistieke sector. En dat is niet het enige waar zij tegenaan lopen als het op de planning aankomt. Zo vindt dertien procent het lastig dat zij niet zelf kunnen aangeven wanneer ze wel of niet willen werken. Daarnaast moet een op de tien logistiek professionals regelmatig diensten draaien op tijdstippen waarop hij of zij dat liever niet doet.

Flexibel werken in ploegendienst bestaat
Het werken in de logistieke sector heeft gelukkig ook veel mooie kanten. Het glas is namelijk halfvol op het gebied van flexibiliteit, zelfs bij werknemers die in ploegendiensten werken. Zo geeft bijna twee op de vijf werknemers met ploegendiensten (39%) aan volledige vrijheid te hebben om zelf te bepalen hoe laat zij starten met hun dienst. Bovendien kan zestig procent van hen eerder stoppen of later starten met hun dienst wanneer zij een privégelegenheid hebben.

Niet alleen flexibiliteit met betrekking tot de starttijd is gewenst, ook het hebben van wisselende diensten is in trek. 44 procent van de medewerkers in ploegendienst stelt namelijk dat wisselende diensten een gevoel van vrijheid geven. Toch is er een nog grotere groep die liever een vast rooster heeft: maar liefst 61 procent verkiest een vast rooster boven wisselende diensten.

Leonie Gorissen, directeur Nederland bij Protime: “Voor veel bedrijven is het een hele klus om de planning en het rooster rond te krijgen. Niet alleen omdat er een tekort aan personeel is, maar ook omdat ze zoveel mogelijk rekening proberen te houden met de voorkeuren van hun medewerkers. En die verschillen nogal. Zo zagen we in het onderzoek bijvoorbeeld dat de een liever een wisselend rooster heeft, terwijl de ander juist graag met een vast rooster werkt. Toch is het belangrijk dat bedrijven inspelen op deze voorkeuren, aangezien tevredenheid over het rooster grote invloed heeft op het werkplezier. Dit kunnen zij doen door rekening te houden met iemands privé- en thuissituatie. De planning kan bijvoorbeeld aangepast worden wanneer iemand een gezin heeft of mantelzorg verleent. Ook kan het helpen om een basisrooster op te stellen waarin rekening wordt gehouden met (een deel van) deze voorkeuren. Dit leidt ertoe dat medewerkers met meer motivatie aan de werkdag beginnen. En dat heeft natuurlijk weer invloed op het verloop, de productiviteit en het uiteindelijke resultaat.”