Drie op de vijf winkelmedewerkers zijn wel eens jaloers op zzp’ers (60 procent). Dit blijkt uit onderzoek van Quinyx, aanbieder van AI-gedreven softwareoplossingen voor personeelsplanning. De redenen voor deze jaloezie zijn dat zzp’ers vaak meer verdienen, meer controle hebben over hun werktijden en geen vaste werkplek hebben.

De voornaamste reden waarom winkelmedewerkers jaloers zijn op zzp’ers is vanwege de grotere controle over hun werktijden en de bijbehorende flexibiliteit, zo geeft 29 procent aan. Op de tweede plaats noemt 21 procent het hogere inkomen van zzp’ers. Tot slot vindt 10 procent de afwisseling in de werkplekken die zzp’ers hebben jaloersmakend.

Winkelmedewerkers meest jaloers op flexibiliteit, horecapersoneel op geld
Opvallend is dat de belangrijkste reden voor de jaloezie van winkelmedewerkers verschilt van die bij horecapersoneel. Terwijl winkelmedewerkers vooral jaloers zijn op de flexibiliteit in werktijden, noemt horecapersoneel juist het hogere inkomen als voornaamste reden (27 procent).

Hoe jonger, hoe jaloerser op zzp’ers
Bijna driekwart (73 procent) van de generatie Z winkelmedewerkers, die 18 tot 25 jaar oud zijn, is wel eens jaloers op zzp’ers. Dit maakt hen de meest jaloerse leeftijdsgroep. De oudste leeftijdsgroep, de 54-plussers, heeft het minst last van jaloezie; bij hen geldt dit voor slechts een kwart (27 procent).

image
Redenen voor jaloezie per leeftijdscategorie

"Ons onderzoek toont aan dat winkelmedewerkers de flexibiliteit en controle over werktijden zoals zzp’ers hebben, bijzonder aantrekkelijk vinden," zegt Jan de Rooij, countrymanager Nederland bij Quinyx. “Door slimme personeelsplanning in te zetten, kunnen werkgevers hun werknemers meer controle en flexibiliteit bieden. Wij zien bij onze klanten dat dit de tevredenheid en productiviteit van werknemers verhoogt.”