Nederland neemt dit jaar de 11e positie in op de Global Life-Work Balance Index van Remote. Deze ranglijst laat zien wat de privé-werkbalans is in de 60 landen met het hoogste bbp ter wereld. Vorig jaar stond Nederland nog op de 7e plek, maar door de grote vooruitgang in landen als België, Duitsland en Ierland valt het dit jaar buiten de top 10. Nieuw-Zeeland staat net als vorig jaar bovenaan.

De scores worden bepaald door verschillende factoren, waaronder minimumloon, ziekteverlof, zwangerschapsverlof, beschikbaarheid van gezondheidszorg, publiek geluk, gemiddelde werkuren en LGBTQ+ inclusiviteit. Daarnaast werd dit jaar voor het eerst openbare veiligheid als factor meegenomen in het onderzoek.

Belangrijkste bevindingen van het onderzoek:

  • Nederland valt uit de top 10 na de 7e plek in 2023. Het is opvallend dat Nederland niet veel lager scoort dan vorig jaar (69,1 versus 69,14), maar is ingehaald door landen zoals België, Duitsland en Ierland die hun score flink hebben verbeterd.
  • Nieuw-Zeeland behoudt zijn toppositie met een score van 80,76 en mag zich voor het tweede jaar op rij het land met de beste privé-werkbalans noemen.
  • Europese landen staan consistent hoog in het onderzoek, met 7 plekken in de top 10.
  • De Verenigde Staten is een van de landen met een lage score en staat op plek 55 van de 60.

“Bij Remote vinden we het belangrijk om de waarde en het belang van een goede privé-werkbalans en een duurzame werkcultuur te promoten”, aldus Barbara Matthews, Chief People Officer bij Remote. “Onze Global Life-Work Balance Index vergelijkt wereldwijd wettelijke voordelen en kerncijfers, zodat er een eerlijke vergelijking ontstaat. Deze vergelijking biedt organisaties een basis voor hun beleid voor werk-privébalans en werkcultuur. In 2024 blijft de balans tussen werk en privé essentieel, aangezien de concurrentie om toptalent wereldwijd toeneemt. Mensen zoeken werkomgevingen waar de balans tussen werk en privé serieus wordt genomen, zodat ze elke dag het beste uit zichzelf kunnen halen.”

De top 10 landen met de beste privé-werkbalans:

1. Nieuw-Zeeland - 80,76
Nieuw-Zeeland staat voor het tweede jaar op rij bovenaan de index van Remote, mede dankzij een hoog minimumloon en een royaal jaarlijks verlof van 32 dagen. Het land scoort ook goed op de ‘geluksindex’ en wordt beschouwd als een van de veiligste landen om te wonen en te werken.

2. Ierland - 77,89
Ierland komt de top 10 binnen in 2024 na een 21e plaats in 2023. Het eiland scoort consistent goed in veel categorieën. Naast een universeel, door de overheid gefinancierd zorgstelsel, biedt Ierland ook een van de hoogste minimumlonen in de index. Dit land met iets meer dan vijf miljoen inwoners wordt ook beschouwd als een van de veiligste landen ter wereld.

3= België - 73,45
België breekt dit jaar ook door in de top 10 en deelt de 3e plek met Denemarken. De grote stijging is deels te danken aan een aanpassing van het landelijke ziektebeleid. Het land scoort daarnaast goed in verschillende andere categorieën, waaronder het loonniveau (het minimumloon behoort tot de hoogste in Europa) en het gemiddelde aantal gewerkte uren per week, dat met 35 onder het gemiddelde ligt van de landen in de index.

3= Denemarken - 73,45
Denemarken staat samen met België op de 3e plek en is volgens het World Happiness Report het op één na gelukkigste land ter wereld. Denemarken biedt ook een royaal wettelijk jaarlijks verlof (35 dagen) en een erg ruim verlofbeleid voor ouders. Bovendien wordt het land dat het concept ‘ hygge’ de wereld in bracht, beschouwd als een van de veiligste plekken om te wonen en als een van de voorlopers als het gaat om LGBTQ+ inclusiviteit.

5. Canada - 72,75
Canada staat vooral hoog omdat het een van de kortste gemiddelde werkweken heeft (32,1 uur, minder dan bijna alle andere landen) en wordt ook beschouwd als een van de veiligste en meest LGBTQ+ vriendelijke landen. De Canadezen liggen ver voor op hun buren in de Verenigde Staten, die op de 55e plek staan.

6. Duitsland - 71,84
Duitsland is ook nieuw in de top 10 na de 12e plaats in 2023. De sterke positie van Duitsland is deels te danken aan de royale lonen: het minimumloon van € 12,41 is het hoogste van alle Europese landen op de lijst. Het land heeft een gecombineerd publiek/privaat zorgstelsel en het aantal gewerkte uren per werknemer is met 34,24 uur per week lager dan gemiddeld.

7. Finland - 71,55
De Finse samenleving heeft een ‘infrastructuur van geluk’ ontwikkeld met onder andere een sterk onderwijssysteem, toegang tot hoogwaardige gezondheidszorg, een robuuste economie en veel aandacht voor mensenrechten. De werkcultuur in Finland legt sterk de nadruk op de privé-werkbalans, onder andere met een royaal wettelijk jaarlijks verlof (36 dagen) en een werkweek die korter is dan gemiddeld (34,43 uur) in vergelijking met andere landen.

8. Australië - 71,35
Australië heeft het hoogste minimumloon (omgerekend € 16,07) van alle landen in de index, en Australiërs behoren dan ook tot de bestbetaalde werknemers ter wereld. Ze hebben ook een van de kortste werkweken (gemiddeld iets meer dan 32 uur) vergeleken met het gemiddelde van 39,19 in de geanalyseerde landen.

9. Noorwegen - 70,85
Noorwegen kwam als beste uit de bus in het onderzoek van Remote als het gaat om de balans tussen ouderschap, leven en werk. Het is een aantrekkelijke bestemming voor jonge gezinnen of mensen die van plan zijn om kinderen te krijgen. In de Global Life-Work Balance Index, waarin de voordelen voor alle werknemers in 60 landen worden bekeken, staat Noorwegen op een respectabele 9e plek. Noorwegen biedt niet alleen 35 wettelijke vakantiedagen per jaar (het gemiddelde van de onderzochte landen is 28), de Noren maken zelden lange dagen en behoren tot de gelukkigste werknemers ter wereld. Het land heeft ook de beste reputatie als het gaat om de rechten en vrijheden van LGBTQ+ gemeenschappen.

10. Spanje - 70,60
Of Spaanse werknemers nu wel of niet kiezen voor een siësta in de namiddag, ze worden nog steeds aangemoedigd om ruim vrij te nemen. Spanje heeft een van de meest genereuze wettelijke verlofrechten (36 dagen per jaar) in Europa. Het heeft ook een zeer vriendelijk ouderschapsverlofbeleid.

Bekijk de complete Global Life-Work Balance Index op de website van Remote.