De Nederlandse voedingsmiddelenindustrie staat voor grote uitdagingen op het gebied van personeelsbehoud en productiviteitsgroei. Uit recent onderzoek van RaboResearch blijkt dat de sector kampt met een vergrijzend personeelsbestand en hoge fysieke belasting voor werknemers.

Volgens de studie is 27% van de werknemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie 55 jaar of ouder, wat hoger is dan het landelijke gemiddelde van 23%. Bovendien verwachten werknemers in deze sector gemiddeld tot slechts 63,1 jaar door te kunnen werken, wat lager is dan in andere industrietakken.

Om deze problemen het hoofd te bieden, kijken steeds meer bedrijven naar robotisering als oplossing. Uit interviews met 22 middelgrote voedingsmiddelenfabrikanten blijkt dat het opvangen van het arbeidstekort de belangrijkste reden is om te investeren in robots, direct gevolgd door het verbeteren van de arbeidsomstandigheden.

"De investering in de mechanisering van een emmer-ontstapelaar door een van de geïnterviewde bedrijven verdiende zichzelf in korte tijd terug door een lager verzuim onder de operators," meldt het rapport.

Hoewel de voedingssector momenteel nog achterloopt op andere industrietakken wat betreft robotisering, lijkt hier verandering in te komen. De verwachting is dat deze investeringen niet alleen de productiviteit zullen verhogen, maar ook zullen bijdragen aan een veiligere en minder fysiek belastende werkomgeving. Dit kan helpen bij het aantrekken van nieuw personeel en het langer inzetbaar houden van oudere werknemers.