Een recente studie van Acerta Consult onthult een groeiende discrepantie tussen de verloningsvoorkeuren van werkgevers en werknemers in België. Terwijl 78% van de bedrijven momenteel nog werkt met loonbarema's gebaseerd op anciënniteit, wil slechts 26% dit systeem in de toekomst behouden.

Het onderzoek, waarbij meer dan 2700 werknemers en 500 werkgevers betrokken waren, toont aan dat werkgevers steeds meer de voorkeur geven aan verloning op basis van prestaties (40%) en competenties (34%). Dit staat in contrast met de wensen van werknemers, die vooral waarde hechten aan de zekerheid van een vast maandelijks inkomen.

Ondanks deze verschillen blijken Belgische werknemers over het algemeen tevreden met hun loonpakket, met een gemiddelde tevredenheidsscore van 7 op 10. Deze score komt overeen met de inschatting van werkgevers.

Kathleen Bracke, verloningsexperte bij Acerta Consult, merkt op: "Werknemers in ons land willen erop kunnen rekenen dat ze elke maand hetzelfde loon op hun bankrekening gestort krijgen. Dat is hun eerste bekommernis, zo geven ze aan in onze bevraging."

Het onderzoek wijst ook op regionale verschillen, waarbij bedrijven in Brussel (88%) en Wallonië (82%) vaker vasthouden aan anciënniteitsgebaseerde loonschalen dan in Vlaanderen.

Acerta Consult benadrukt dat er nog ruimte is voor verbetering in de samenstelling van loonpakketten, met name door meer aandacht te besteden aan secundaire arbeidsvoorwaarden naast de financiële verloning.