Het aantal werknemers met een vast contract in Nederland is de afgelopen twee jaar het sterkst toegenomen bij de overheid en in de zorgsector. Dit blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In het tweede kwartaal van 2024 steeg het aantal vaste contracten met 213.000 ten opzichte van dezelfde periode twee jaar eerder. Hiermee nam het percentage werkenden met een vast dienstverband toe van 55,3% naar 55,9%.

De grootste stijging was zichtbaar in de sector openbaar bestuur en overheidsdiensten, met een toename van 71.000 vaste werknemers. De zorgsector volgde met een groei van 60.000 vaste medewerkers.

Binnen de overheid kenden overheidsambtenaren en -bestuurders de grootste toename met 22.000 vaste dienstverbanden. Specialisten op het gebied van bedrijfsbeheer en administratie volgden met een stijging van 16.000.

Ondanks de groei bij de overheid bleef het percentage vaste werknemers hier vrijwel gelijk, omdat ook het aantal flexibele contracten toenam. In de zorg steeg het percentage vaste contracten wel, terwijl het aantal flexibele arbeidsrelaties daalde.

In totaal waren er in het tweede kwartaal van 2024 9,8 miljoen werkenden in Nederland, waarvan 5,5 miljoen met een vast contract, 2,7 miljoen met een flexibel contract en 1,6 miljoen zelfstandigen.