Het aantal vacatures voor beroepen die bijdragen aan de verduurzaming van mobiliteit is in acht jaar tijd meer dan verdubbeld. Uit onderzoek van UWV en SBB blijkt dat er in het eerste kwartaal van 2024 bijna 49.000 openstaande vacatures waren, tegenover ruim 18.000 in dezelfde periode in 2016.

De vraag naar personeel is vooral groot in sectoren als procestechniek, chemie, elektrotechniek, werktuigbouw, automotive, ICT, logistiek en ruimtelijke ordening. Deze specialisten zijn cruciaal voor het realiseren van de klimaatambities van het kabinet op het gebied van mobiliteit.

Suzanne IJzerman, arbeidsmarktadviseur bij UWV, licht toe: "Mobiliteit is de verbindende schakel tussen wonen, werken en vrije tijd. Er worden verschillende maatregelen genomen om de uitstoot terug te dringen en daarvoor zijn niet ineens ándere beroepen nodig. Soms is wel bijscholing nodig doordat personeel met andere technologie, voertuigen of brandstoffen gaat werken."

Om het personeelstekort aan te pakken, worden werkgevers aangemoedigd om breder te werven en open te staan voor kandidaten met een andere achtergrond. Werkzoekenden worden geadviseerd zich breed te oriënteren en open te staan voor omscholing.

Verspreid over het land werken werkgevers, opleidingsinstituten en organisaties als UWV samen aan gerichte opleidingstrajecten voor zij-instromers. Voor succesvolle instroom gelden vaak eisen als gevoel voor techniek, veiligheidsbewustzijn, leermotivatie en sociale vaardigheden.