Bijna driekwart van de HR-professionals (70%) stelt dat sinds 2020 de aandacht voor verzuim binnen hun organisatie is toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet, uitgevoerd onder 842 HR-professionals binnen organisaties met meer dan 100 medewerkers. De toegenomen aandacht voor verzuim sinds de coronacrisis zorgt bij veel organisaties ook voor een meer gestructureerde verzuimaanpak. 68 procent van de HR-professionals geeft aan dat zijn of haar organisatie op dit gebied vooruitgang heeft geboekt.
Gestructureerde aanpak
Deze gestructureerde verzuimaanpak is onder andere terug te zien in de preventieve maatregelen die organisaties treffen, zoals vitaliteitsprogramma’s. Maar liefst twee op de drie organisaties (66%) zet actief in op programma’s om fysiek verzuim te voorkomen.
Verzuimfocus in HR
Maar er is op het gebied van het terugdringen van verzuim ook nog veel winst te behalen. Zo heeft bijna een op de drie HR-afdelingen (29%) momenteel niet de juiste tools in huis om verzuimmanagement strategisch aan te pakken. Deze tools kunnen hen helpen om bijvoorbeeld data te analyseren en op basis daarvan maatregelen te treffen. Dat schiet er bij maar liefst 28 procent van de HR-afdelingen nu nog vaak bij in. Daarnaast kan data helpen om binnen de hele organisatie inzichtelijk te maken welke kosten er aan het verzuim hangen. Dat ontbreekt nu nog vaak: bijna de helft van de HR-professionals (48%) geeft aan dat alleen zij goed inzicht hebben in de werkelijke kosten die het verzuim met zich meebrengt.
Myrthe Hanssen, HR Director bij Visma | Raet: “Het is goed om te zien dat er steeds meer focus komt op gestructureerd verzuimmanagement, maar daarbij is het wel zonde dat veel HR-afdelingen nog niet over de tools beschikken om op basis van data de juiste conclusie te kunnen trekken. Met inzicht in de verzuimcijfers kunnen HR-afdelingen namelijk patronen en trends in verzuim herkennen en op basis daarvan beslissingen nemen. Daarnaast zie ik dat veel bedrijven zich vooral focussen op verzuim door fysieke klachten, maar wil ik ze ook aanraden om te kijken naar de zaken die mentale problemen op kunnen leveren. Denk hierbij aan de werkdruk en werk-privébalans. Het proactief aanpakken van deze factoren kan verzuim op de lange termijn voorkomen en draagt uiteindelijk bij aan een gezonde en productieve werkomgeving.”
Platform dat HR-professionals verbindt en actuele informatie brengt op het gebied van arbeidsvoorwaarden.