Ruim een derde van de Nederlandse organisaties (31%) zag het ziekteverzuim onder medewerkers het afgelopen jaar toenemen. Dat blijkt uit onderzoek van hr-dienstverlener Brightmine onder 490 hr-professionals. Hoewel het belang van goede leidinggevenden bij verzuimbeheersing breed wordt erkend, vindt slechts 27% van de ondervraagden dat managers daar momenteel voldoende voor zijn toegerust.
Gebrek aan scholing
Een belangrijke oorzaak lijkt het ontbreken van gerichte training: bij 55% van de organisaties krijgen leidinggevenden geen opleiding in verzuimmanagement. “Het omgaan met en voorkomen van verzuim is echt mensenwerk,” zegt Sacha Luijkx, Head of Content bij Brightmine Nederland. “Het staat of valt met leidinggevenden die het gesprek durven aangaan en signalen van overbelasting tijdig herkennen.”
Preventief beleid, maar geen totaaloplossing
Ondanks het gemis aan training, heeft 60% van de organisaties wel een preventief verzuimbeleid opgesteld. Dat bestaat in bijna alle gevallen uit een ziekteverzuimprotocol (96%) en duidelijke afspraken over wie betrokken is bij begeleiding en re-integratie (88%).
Ook worden er andere maatregelen genomen om uitval te voorkomen. Zo biedt 68% van de organisaties hybride werkmogelijkheden, wat bijdraagt aan een betere werk-privébalans. Daarnaast hebben medewerkers in 62% van de gevallen toegang tot een arbeidsgezondheidskundig spreekuur en is er even vaak een preventiemedewerker aangesteld die gezondheidsrisico’s helpt signaleren.
Luijkx: “Protocol alleen is niet genoeg”
Toch waarschuwt Luijkx dat beleid alleen het probleem niet oplost. “Open communicatie en een veilige omgeving zijn cruciaal. Medewerkers moeten zich gehoord en gesteund voelen. Alleen dan kun je als organisatie echt werken aan duurzame inzetbaarheid.”
Met het ziekteverzuim in Nederland structureel op een hoog niveau, onderstreept het onderzoek de noodzaak voor een bredere aanpak waarin menselijk contact en leiderschap een centrale rol spelen.
Platform dat HR-professionals verbindt en actuele informatie brengt op het gebied van arbeidsvoorwaarden.