De lonen zijn in juni gemiddeld met 3,9 procent gestegen, waarmee de gemiddelde loonstijging in de eerste helft van 2025 uitkomt op 4,1 procent. Dat meldt NU.nl op basis van cijfers van werkgeversvereniging AWVN. De stijging is het gevolg van de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt en stevige looneisen van vakbonden aan de cao-tafels.
In totaal werden afgelopen maand 25 cao's afgesloten, wat leidde tot loonsverhogingen voor 270.000 werknemers. De lonen stegen het snelst in de horeca, zorg, bouw en landbouw, aldus voorlopige cijfers van de AWVN.
Hogere lonen als reactie op inflatie
De afgelopen jaren zijn de lonen al fors gestegen, mede door de torenhoge inflatie in Nederland. Het hoogtepunt werd bereikt in 2022, toen de energieprijzen sterk stegen. De piek in inflatie werd in september en oktober van dat jaar gemeten, toen deze uitkwam op ruim 14 procent. Sindsdien is de inflatie wat afgenomen, maar de lonen zijn nog steeds relatief hoog.
Vakbonden blijven eisen
De vakbonden, zoals de FNV, zijn echter nog niet tevreden met de loonstijgingen. De vakbond blijft vasthouden aan een looneis van 7 procent. Volgens de FNV is dit nodig omdat veel werknemers de afgelopen jaren in koopkracht achteruit zijn gegaan, ondanks de recente loonverhogingen. "Onze looneis van 7 procent is niet zomaar. We hebben ongeveer 4 procent loonstijging nodig om de inflatie van de afgelopen periode goed te maken", zei arbeidsvoorwaardencoördinator Petra Bolster onlangs.
"Het is hoog tijd dat mensen na drie jaar afzien nu op vooruitgaan, en dat vergt meer dan 4,1 procent. Dat kan ook prima, omdat in de meeste sectoren nog steeds genoeg geld wordt verdiend en de overheidsfinanciën er goed voorstaan", voegde ze eraan toe.
Lonen blijven hoog, maar zorgen over economie
Ondanks de hogere lonen blijven de prijzen in juni 3,1 procent hoger dan een jaar eerder, vooral vanwege gestegen kosten voor diensten en voedingsmiddelen, drank en tabak, blijkt uit cijfers van het CBS. De lonen blijven echter op een hoog niveau, wat volgens werkgeversvereniging AWVN schadelijk kan zijn voor de economie. "We moeten per bedrijf en sector kijken wat de loonruimte is. In bepaalde delen van de industrie gaat het nog steeds slecht. Het is belangrijk om te investeren in het verdienvermogen en de productiviteit", aldus een woordvoerder van de AWVN.
Economen verwachten verdere stijgingen
Economen van RaboResearch verwachten dat de lonen dit jaar gemiddeld met 5 procent zullen stijgen. "En volgend jaar gaan we uit van een stijging van 4,1 procent. De krapte op de arbeidsmarkt speelt een belangrijke rol, waardoor vakbonden een stevige positie hebben aan de cao-tafels. Het verlies in koopkracht van de afgelopen jaren is inmiddels goedgemaakt", aldus econoom Hugo Erken.
Platform dat HR-professionals verbindt en actuele informatie brengt op het gebied van arbeidsvoorwaarden.