Werknemers en sollicitanten houden nauwlettend in de gaten wat voor soort management en omgeving ze wel en niet willen tolereren op het werk - en het beïnvloedt of ze wel of niet voor een organisatie kiezen. Monster ondervroeg meer dan 6.000 werknemers in de VS om te ontdekken wat zij beschouwen als de grootste "red flags" op het werk - acties, praktijken of gedragingen die negatieve of angstige gevoelens opwekken bij werknemers. 

"Op basis van de gegevens is het duidelijk dat werknemers hunkeren naar onafhankelijkheid, en vooral vertrouwen, van hun werkgevers", zegt Scott Blumsack, chief strategy officer bij Monster. "Managers die te veel tijd besteden aan 'helikoptermanagement' of een 'mijn manier of de snelweg'-aanpak hanteren, komen terecht in een constante staat van personeelsverloop."

Meer dan de helft van de werknemers noemde vergaderingen die e-mails hadden kunnen zijn, inflexibele werkschema's en verplichte opdrachten tijdens het sollicitatieproces als gedragingen op de werkvloer die hen op het verkeerde been zetten, volgens het onderzoek van Monster. Ook statusrapporten of vergaderingen en teambuildingoefeningen behoren tot de top kwalificeerders. Dit alles wijst volgens Blumsack op een grotere trend op de werkplek. 

"Overweldigend is de grootste 'rode vlag' of zorg op de werkplek micromanagement", zegt hij. "Om dit tegen te gaan, moeten managers op zoek gaan naar manieren om van hun werknemers te leren, door gebruik te maken van hun collectieve expertise en ervaring om de output en het algehele succes op de werkplek te verbeteren." 

Monster peilde bijvoorbeeld ook naar de "groene vlaggen" van werknemers, waaronder positieve acties, gedragingen of aanbiedingen op de werkplek vallen, en naar hun "beige vlaggen" - gedragingen of acties die als neutraal worden beschouwd - ter vergelijking. Flexibel werkbeleid en zomervrijdagen waren enkele van de meest opvallende groene vlaggen van werknemers, terwijl overmatige deelname aan groepsgesprekken op kantoor en buitensporige verwijzingen naar kinderen of weekendplannen werden beschouwd als "beige vlaggen".

1. Vergaderingen die een e-mail hadden kunnen zijn
Percentage medewerkers dat dit als een "rode vlag" beschouwt: 59%

2. Niet-flexibele 9-tot-5 werktijden
Percentage werknemers dat dit als een "rode vlag" beschouwt: 51%

3. Wekelijkse voortgangs- of statusvergaderingen
Percentage medewerkers dat het een "rode vlag" vindt: 31%

4. Teambuilding
Percentage medewerkers dat het een "rode vlag" vindt: 29%

5. Team happy hours of evenementen buiten kantoor
Percentage medewerkers dat het een "rode vlag" vindt: 27%

6. Verplichte opdrachten tijdens het sollicitatieproces
Percentage werknemers dat dit als een "rode vlag" beschouwt: 53%

7. Handmatig opnieuw invoeren van informatie die al op hun cv staat
Percentage werknemers dat dit als een "rode vlag" beschouwt: 53%

8. Geen sollicitatiegesprek met je potentiële manager
Percentage werknemers dat dit als een "rode vlag" beschouwt: 52%

9. Niet kunnen onderhandelen over hun "zachte arbeidsvoorwaarden"
Percentage werknemers dat dit als een "rode vlag" beschouwt: 45%