HR-professionals in de zorg hebben veel gebieden waar hun aandacht vereist is, maar werving en selectie staat met stip bovenaan de prioriteitenlijst. Voor maar liefst 73 procent van de HR-afdelingen is dit de belangrijkste taak die opgepakt moet worden. Dat blijkt uit de HR benchmark van HR-dienstverlener Visma | Raet, uitgevoerd onder 241 werkenden, 148 HR-professionals, 12 bestuurders en 90 leidinggevenden binnen de zorgsector.
Structurele personeelstekorten
Dat werving en selectie zoveel aandacht krijgt, komt naar alle waarschijnlijkheid voort uit het personeelstekort waar zorgorganisaties mee te kampen hebben. Maar liefst 82 procent van HR-professionals en leidinggevenden geeft aan dat hun organisatie vorig jaar last heeft gehad van (structurele) personeelstekorten. Deze tekorten worden helaas ook niet opgevangen door een nieuwe lichting werknemers. Zorgorganisaties merken namelijk een beperkt aantal sollicitanten op hun vacatures, tot hun grote frustratie. 41 procent gaf aan ontevreden te zijn met het aantal sollicitanten op vacatures. Slechts een kwart (25%) was echt tevreden.
Weinig aandacht voor strategische personeelsplanning en werkgeluk
Naast werving en selectie zijn HR-professionals in de zorg ook veel bezig met het behoud van medewerkers: bijna de helft (46%) noemt dit als belangrijk aandachtsgebied. Opvallend genoeg is er de laatste jaren wel veel minder aandacht voor zaken waarmee men personeel aan zich kan binden. Zo krijgt strategische personeelsplanning van slechts 23 procent van de HR-professionals prioriteit en werkgeluk wordt door maar 19 procent genoemd. Voor zingeving van het werk is er helemaal amper aandacht. Slechts acht procent noemt dit als belangrijk aandachtsgebied.
In ditzelfde kader blijkt ook dat werkenden niet het gevoel hebben dat hun werkgever er alles aan doet om hen te behouden. Slechts 42 procent heeft het idee dat alle middelen uit de kast getrokken worden om te zorgen dat ze blijven.
Myrthe Hanssen, HR Director bij Visma | Raet: “We zien zowel in deze cijfers als in de markt dat het lastig is om de balans te houden tussen werving en selectie en het behoud van medewerkers. Toch wil ik zorgbedrijven aanmoedigen om naar deze balans op zoek te gaan, aangezien het essentieel is om naast het werven van nieuw talent ook de achterdeur dicht te houden. Anders verlies je voortdurend waardevolle kennis en ervaring, wat uiteindelijk ten koste gaat van de organisatie. Het behouden van medewerkers kan onder andere door in te zetten op verbinding op de werkvloer, persoonlijke aandacht vanuit leidinggevenden, maar ook door meer ruimte te bieden voor leren en ontwikkelen. Allemaal belangrijke thema’s die volgend jaar hoger op de prioriteitenlijst mogen komen te staan.”
Platform dat HR-professionals verbindt en actuele informatie brengt op het gebied van arbeidsvoorwaarden.