Bedrijven zijn steeds meer tijd kwijt aan het doorspitten van irrelevante sollicitaties als gevolg van de stijgende populariteit van AI-gegenereerde cv's. Wereldwijd gaat het om gemiddeld 9,24 dagen per uitstaand vacature. Dit is een van de belangrijkste bevindingen uit nieuw internationaal onderzoek onder 4.000 bedrijven in 10 landen in opdracht van Remote, het wereldwijde HR-platform voor gedistribueerde bedrijven. Het onderzoek toont aan dat bedrijven wereldwijd het steeds lastiger krijgen om functies efficiënt in te vullen, terwijl er een toenemend aantal sollicitaties is, lokale tekorten aan talent aanhouden en personele bezettingen een sterke dynamiek kennen.
De jacht op talent: een veranderende uitdaging door AI
De arbeidsmarkt is in ongekende beroering, versneld door AI. Aan de ene kant krijgen veel bedrijven te veel sollicitanten voorgeschoteld, aangezien een kwart van de bedrijven nu vaak te maken heeft met een overvloed aan sollicitanten. Hierbij geeft maar liefst 81% van de ondervraagde Nederlandse HR-specialisten aan in de afgelopen 6 maanden door AI gegenereerde cv's heeft ontvangen die valse informatie bevatten. Wereldwijd was dit 73%. Aan de andere kant hebben veel bedrijven (29% in Nederland, 38% wereldwijd) nog steeds moeite om kandidaten met de juiste vaardigheden te vinden. De last wordt vooral gevoeld door HR- en recruitment, die onderbemand of slecht toegerust zijn om met dit groeiende aantal sollicitanten om te gaan, terwijl ze onder toenemende druk staan om het juiste talent te vinden.
De stortvloed aan AI-ondersteunde cv's van ongekwalificeerde kandidaten leidt ertoe dat 45% van de Nederlandse bedrijven zich gedwongen ziet om minder tijd te besteden aan het beoordelen van elke sollicitatie vanwege de enorme werkdruk. Hierdoor zien ze mogelijk sterk talent over het hoofd en krijgt niet elke sollicitant de tijd en aandacht die zij of hij verdient. Het gemak waarmee AI werkzoekenden in staat stelt om meerdere sollicitaties te genereren, heeft ertoe geleid dat sommigen een versnipperde aanpak hanteren bij het zoeken. Bijgevolg meldde 72% van de recruiters een toename van het aantal onvoldoende gekwalificeerde sollicitanten, wat een belangrijk probleem is voor de grote meerderheid van de bedrijven (87%).
Hoe kunnen bedrijven deze groeiende uitdagingen aanpakken?
Maar liefst 82% van de wereldwijde bedrijven en 90% van de Nederlandse bedrijven verwachten dit jaar meer personeel aan te nemen. Hiertoe zetten ze verschillende tactieken in om kandidaten van hoge kwaliteit te vinden, zoals in Nederland het samenwerken met gespecialiseerde wervingsbureaus (28%), maar ook het achterhouden van het feit dat een functie remote kan worden gedaan (28%). Ook wordt er meer vertrouwd op aanbevelingen van anderen (24%). Wereldwijd is het doen van pre-screening assessment populairder geworden (29%).
“Nieuwe technologieën hebben de manier waarop bedrijven wereldwijd toegang hebben tot talent veranderd, maar ze hebben ook werkzoekenden geholpen om toegang te krijgen tot nieuwe kansen via werken op afstand”, zegt Job van der Voort, CEO en medeoprichter van Remote. "Hoewel wereldwijde toegang tot talent een groot voordeel is, hebben de golf van AI-gestuurde tools en massa-sollicitatietactieken geleid tot een overvloed aan sollicitaties, waardoor het voor HR-teams moeilijker is geworden om topkandidaten te identificeren. De oplossing is niet om AI uit te sluiten, maar om het slim in te zetten. Steeds meer teams gebruiken AI om het wervingsproces te versnellen, vaardigheden te verifiëren en door de ruis heen te prikken, zodat ze sneller de juiste talenten vinden."
Platform dat HR-professionals verbindt en actuele informatie brengt op het gebied van arbeidsvoorwaarden.