Medewerkers presteren het best als zij gezond zijn. Dit geldt natuurlijk voor fysieke en mentale gezondheid, maar ook voor financiële gezondheid. Helaas wordt dat laatste nog vaak onderschat of vergeten, terwijl het ontzettend veel impact heeft. Gelukkig besteedt Salarise hier wel aandacht aan en hebben ze een whitepaper ontwikkeld waarin het belang nogmaals duidelijk wordt onderstreept. De whitepaper benadrukt de cruciale rol van werkgevers bij de financiële gezondheid van hun medewerkers, een rol die absoluut niet onderschat mag worden.

Financieel ongezonde medewerkers: wat is de impact?

Vaak zien werkgevers de financiële problemen van hun medewerkers als een persoonlijke kwestie. Maar het tegendeel is waar. Financieel ongezonde medewerkers hebben ook een aanzienlijke impact op het bedrijf. 

Financiële problemen onder medewerkers hebben namelijk een invloed op hun werkprestaties, met als resultaat een gemiddelde afname van de productiviteit met 25%. Bovendien kunnen deze problemen ook leiden tot een verlies van gemiddeld 13 IQ-punten, zoals aangetoond door een onderzoek van Princeton University.

Verschillende factoren dragen bij aan deze nadelige effecten. Medewerkers die zich zorgen maken over geld zijn gemiddeld 7 extra dagen ziek per jaar, bijna de helft van hen ervaart stress, terwijl 9% tegen een burn-out aan zit. Opvallend is dat ten minste 16% van het ziekteverzuim te wijten is aan financiële stress.

Ook op jouw werkvloer

Financiële zorgen op de Nederlandse werkvloer zijn omvangrijk en bevinden zich in elke sector. Maar liefst 4 op de 5 werkgevers heeft te maken met medewerkers die kampen met financiële problemen. 

De rol van de werkgever

In een tijd waarin steeds meer medewerkers te maken hebben met financiële zorgen en schulden, kunnen werkgevers een positieve impact maken door actief betrokken te zijn bij het welzijn van hun medewerkers. Door bijvoorbeeld medewerkers te faciliteren om hun financiën op orde te brengen en te houden. Maar ook door te weten hoe ze financieel duurzaam inzetbaar blijven en ze te helpen bij financiële problemen

Wil jij het beste uit je medewerkers halen? Ontdek meer in de Whitepaper van Salarise.