De industriële wasserijsector in Nederland ondervindt significante disruptie door stakingen die zijn uitgebroken over looneisen en arbeidsvoorwaarden. De stakingen, die vorige week woensdag begonnen bij Elis in Hoogeveen, CWS in Den Bosch, en Cleanlease in Goes, breidden zich de dag erna uit naar Cleanlease in Ooij. Dit volgt na het verstrijken van een ultimatum van vakbond FNV aan werkgeversorganisaties FTN en NETEX.

Inzet van de stakingen is de eis voor een loonsverhoging van minimaal 9 procent in de nieuwe cao, met de bijkomende voorwaarde dat salarissen vanaf volgend jaar automatisch aangepast worden aan inflatie. De acties markeren een historisch moment voor de sector, die ongeveer 7000 mensen tewerkstelt in het wassen van textiel voor diverse sectoren, waaronder de gezondheidszorg en horeca.

De stakingen zijn een duidelijk signaal van de ernst van de situatie volgens FNV, die waarschuwt dat dit slechts het begin is als er geen concessies worden gedaan door de werkgevers. Deze laatsten hebben tot dusver een loonsverhoging van 5 procent voorgesteld, een bod dat volgens FNV achterhaald is door de recente stijgingen van het minimumloon.