De gemiddelde loonstijging in nieuwe cao-akkoorden bedroeg in juli 2024 5,0%, zo blijkt uit het maandelijkse rapport van werkgeversvereniging AWVN. Dit percentage ligt iets hoger dan in mei en juni, waardoor onduidelijk is of de eerder ingezette dalende trend nog doorzet.

In juli werden 25 nieuwe cao-akkoorden afgesloten, die gelden voor 80.000 werknemers. Hoewel dit aantal lager ligt dan gebruikelijk voor de maand juli, is het totaal aantal vernieuwde cao's in 2024 juist hoog. Van de 545 cao's die dit jaar aflopen, is inmiddels ruim 60% vernieuwd.

AWVN wijst op verschillende factoren die bijdragen aan de aanhoudend hoge loonafspraken. Aanhoudende inflatie, vakbondseisen voor koopkrachtherstel, krapte op de arbeidsmarkt en gewenning aan hoge looncijfers spelen allemaal een rol.

De werkgeversvereniging uit haar zorgen over de hoogte van de loonafspraken, gezien de fragiele economische situatie. Ze waarschuwt voor mogelijke negatieve effecten op de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven en wijst op de dalende arbeidsproductiviteit.

AWVN adviseert cao-onderhandelaars nadrukkelijk om de bedrijfseconomische situatie mee te wegen in de onderhandelingen. De komende maanden zal duidelijk worden of de eerder ingezette dalende trend in loonafspraken daadwerkelijk is gestagneerd.

Het jaargemiddelde van de loonafspraken staat momenteel op 5,2%. Het AWVN-looncijfer geeft aan wat werknemers in de komende 12 maanden aan loonsverhogingen kunnen verwachten onder de betreffende cao's.