Sinds de afschaffing van het ziektebriefje voor één dag blijkt uit een analyse van Acerta dat er een positief effect is op het ziekteverzuim. Hoewel meer werknemers zich in het eerste kwartaal van 2023 exact één dag ziek meldden, is het totale korte ziekteverzuim met 5% afgenomen ten opzichte van vorig jaar. Dit blijkt uit gegevens van 260.000 werknemers.

In het eerste kwartaal van dit jaar ging 3,4% van de werkbare uren verloren door kort ziekteverzuim, terwijl dit percentage in 2022 nog op 3,6% lag. Tegelijkertijd was er een daling in het aantal zieken op de werkvloer: 72,6% van de werkende Belgen was de afgelopen maanden geen enkele dag ziek, in vergelijking met 70,6% vorig jaar.

Hoewel 10,9% van de werknemers één of meerdere keren exact één dag ziek thuisbleef, is dit percentage slechts licht gestegen ten opzichte van 2022 (10,6%) en 2021 (9,3%). Het aantal werknemers dat effectief één keer één dag ziek thuisbleef, is echter wel gestegen van 2,4% naar 3,0%.

Deze analyse van Acerta toont aan dat de afschaffing van het ziektebriefje voor één dag niet leidt tot een hoger verzuim. Werknemers keren na één dag afwezigheid vaker meteen terug naar het werk, terwijl ze voorheen vaak een paar dagen ziekteverlof kregen met een ziektebriefje.